Altera

    reviste   » Altera
  autori a b c d g h k l m n p r s t u v w z  
  căutare á é í ó ö ő ú ü ű ă â î ş ţ
  toate numerele » altera ANUL I. 1995, nr. 1 »
 


| observaţii
| listare
| bookmark


 
 
 
     
 
Convenţia-cadru

Convenţia-cadru

este inaplicabilă în dreptul intern

Apreciez apariţia Convenţiei-cadru ca o dovadă a preocupărilor, pe plan internaţional, legate de problemele minorităţilor naţionale. Principiile cuprinse în Convenţia-cadru sînt corecte şi realizează o convergenţă între state şi interesele minorităţilor naţionale. Caracterul ezitant, de recomandare, şi numai „după caz”, „în măsura posibilului”, arată, totuşi, că există diferenţe mari între state în ce priveşte abordarea problemelor minorităţilor naţionale şi că momentul apariţiei normelor imperative în dreptul internaţional, în această privinţă, este încă departe.

Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale a salutat disponibilitatea autorităţilor române în semnarea şi ratificarea Convenţiei-cadru. Acest gest politic este aderarea la principiile protecţiei şi nediscriminării minorităţilor, dar nu exclude răspunderea de a le concretiza în dreptul intern. Convenţia-cadru este inaplicabilă în dreptul intern datorită caracterului de recomandare pe care îl conţine. Regret că unele partide politice susţin ideea că ratificarea Convenţiei- cadru exclude necesitatea unei legi a minorităţilor naţionale.

Regret, de asemenea, că ratificarea Convenţiei-cadru, în unanimitate, în Parlament nu se reflectă cu aceeaşi unanimitate în toleranţa faţă de minorităţile naţionale. Raportul preliminar al Comisiei speciale a Camerei Deputaţilor privind Legea minorităţilor şi a Comisiei pentru învăţămînt a Senatului cu privire la Legea învăţămîntului sînt argumente pe care le menţionez cu tristeţe. □

Varujan Vosganian

   

a
f
e
g

 
       


(c) Fundaţia Jakabffy Elemér, Asociaţia Media Index 1999-2006